ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

 
Η πρώτη προσπάθεια καταγραφής των αναμνήσεων απ’ την αλησμόνητη πατρίδα και τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς στη νέα πατρίδα, την Καρκάρα της Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αρχές της δεκαετίας του ‘90.
   
Ο αείμνηστος δάσκαλος Δημήτρης Παπαλεξίου και η φιλόλογος  Δήμητρα Αδάμ με τη βοήθεια των μαθητών τους, μελών του Συλλόγου και κατοίκων του χωριού, συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν το υλικό, το οποίο εκδόθηκε από τη ΝΕΛΕ Χαλκιδικής με τη μορφή ενός μικρού βιβλίου το 1993.

 

Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε γρήγορα και έτσι ο Σύλλογος προχώρησε στη δεύτερη έκδοση.

 

 
 
 Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής αρχειακού και φωτογραφικού υλικού που βρισκόταν στα χέρια των κατοίκων των Σημάντρων.
     
Πολλές φορές και σε διάφορες εκδηλώσεις μέρος του υλικού αυτού που περιλαμβάνει πιστοποιητικά γάμων και βαπτίσεων Σημαντρινών στις αλησμόνητες πατρίδες, βιβλία με την καραμανλίδικη γραφή, παραχωρητήρια της Ε.Α.Π. (Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων), οικογενειακά βιβλιάρια προσφύγων κ.λ.π., παρουσιάστηκε στο κοινό. Απομένει η παρουσίασή του μέσα από τις σελίδες ενός λευκώματος

 

   

 

 Η προσπάθεια συνεχίζεται...