Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Τα Σήμαντρα είναι μια από τις τέσσερις Δημοτικές κοινότητες του Δήμου Νέας Προποντίδας, τα Σήμαντρα έρχονται τέταρτα σε πληθυσμό μετά τα Μουδανιά,Καλλικράτεια και Τρίγλια του Δήμου Νέας Προποντίδας, με περισσότερους από  2526 κατοίκους.
Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία οικοδομή και το εμπόριο.

Ιστορία
Προσφυγικό χωριό, κτίστηκε από πρόσφυγες από την Αρτάκη της Προποντίδας και τη Σεμέντρα της Καππαδοκίας. Από την τελευταία πήρε και το όνομά του.
Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό που παλαιότερα ονομαζόταν Καρκάρα, το 1922 και 1924 αντίστοιχα.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ο τόπος που κατοικήθηκε από τους πρόσφυγες είχε διάφορες ονομασίες. Η κεντρική περιοχή ονομαζόταν Καρκάρα και ανήκε στην κοινότητα Πορταριάς, μαζί με άλλες κοινότητες. Το όνομα Καρκάρα ήταν, όπως λέγεται, παραλλαγή του ονόματος της Μονής Καρακάλου, που είχε το Μετόχι της εδώ. Πολλοί άνθρωποι δούλευαν αρχικά στα κτήματα την Μονής και έμεναν στα υποτυπώδη σπίτια, που αυτή διέθετε.
Η μετέπειτα ιστορία της ονομασίας του χωριού φαίνεται καθαρά σε απόσπασμα του τόμου 48 του νομού Χαλκιδικής από τα:
Στοιχεία Συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοι νοτήτων Ελλάδος.
ΕΠΑΡΧΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ:
Κοινότης Καρκάρας, Δ. 16-6-1926, ΦΕΚ. Α 217)1926.
Προηλθεν εκ των Κοινοτήτων Πορταριάς και Μπαρακλή.
ΕΔΡΑ: Σήμαντρα, τα
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΡΧΙΚΩΣ ΑΠΑΡΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:
Καρκάρα
Ακ Μπουνάρ
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΕΣ ΝΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:
Σήμαντρα, τα
Μικρός Βάβδος, ο
ΜΕΤΌΝΟΜΑΣΙΑΙ:
Ο Συνοικ. «Ακ Μπουνάρ» μετωνομάσθη «Μικρός Βάβδος» Δ. 20-8-1927, ΦΕΚ. Α 179)1927.
Ο Συνοικ. και η Κοινότης μετωνομάσθησαν εις Συνοικ. Και κοινότητα Σημάντρων Β.Δ. 18-5-1956,ΦΕΚ. Α 125)1956
(ΣΗΜΑΝΤΡΑ - Αναμνήσεις από τις χαμένες πατρίδες- Δ. ΑΔΑΜ-Δ.ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ)


ΣΗΜΑΝΤΡΑ, τα, κωμόπολη, έδρα της ομώνυμης κοινότητας, της επαρχίας Χαλκιδικής, του νομού Χαλκιδικής. Κάτοικοι 1.459 (1971), 1.651 (1981),1976 (1991). Βρίσκεται 18 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά τού Πολυγύρου, δυτικά του ρεύματος Βατούνια, σε υψόμετρο 175.(ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ)


Το χωριό αποτελεί ένα ακόμα προσφυγικό χωριό της Χαλκιδικής. Ειδικότερα, οι κάτοικοι ήρθαν από την Αρτάκη της Προποντίδας και τη Σεμέντερε της Καππαδοκίας, εξ ου και το όνομα.Εγκαταστάθηκαν στον οικισμό που παλιότερα λεγόταν Καρκάρα[1]. Αξιόλογος ναός είναι ο Ιερός Ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων [2].Στο ναό αυτό οι κάτοικοι μετέφεραν τα κειμήλια από τις πατρίδες τους, όταν ήρθαν ως πρόσφυγες


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν από πολιτιστικής άποψης οι εκδηλώσεις μνήμης για τις χαμένες πατρίδες, που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο τέλος Ιουλίου. Χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων είναι ο χορός, τα τραγούδια και οι εκθέσεις φωτογραφίας.

Επίσης, λαμβάνουν χώρα το τριήμερο της Αποκριάς καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Οι τελευταίες κορυφώνονται με την παρέλαση των αρμάτων,στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα.